Alles over Rotterdam

Rotterdam is een stadshaven en ligt in de provincie Zuid-Holland. De naam van Rotterdam komt van een dam in de rivier de Rotte. Rotterdam staat bekend o.a. door de Erasmusbrug, de Kuip, de Kubuswoningen en de markthal. 

Erasmusbrug

De Erasmusbrug is een tuibrug over de Nieuwe Maas bij het centrum van Rotterdam. De eerste brug over de Nieuwe Maas is de Willemsbrug, de Erasmusbrug is dus de tweede brug. De brug dankt zijn naam door Desiderius Erasmus. Hij was een priester, augustijner kanunnik, theoloog, humanist, filosoof en schrijver. 


De totale lengte van de brug is 802 meter en de breedte is 33,8 meter. Het hoogste punt van de Erasmusbrug is 139 meter hoog. Deze tuibrug weegt 6800 ton en de bouwkosten van de brug zijn €165,6 miljoen. De brug heeft ook een bijnaam “De Zwaan”, dat komt door de hoge ongelijke geknikte stalen pyloon.

De Kuip

De Kuip is een voetbalstadion in Rotterdam-Zuid. Hier speelt de voetbalclub Feyenoord zijn thuiswedstrijden. Ook spelen het Nederlands voetbalelftal en KNVB Bekerfinalisten regelmatig in dit stadion. 


Het ontwerp is van De Kuip is van Leendert van der Vlugt. De bouw van dit stadion begin in het jaar 1935. De opening van De Kuip was op 27 maart in 1937. De eerste wedstrijd was tussen Feyenoord en Beerschot. Beerschot was een Belgische voetbalclub. Leen Vente heeft het eerste doelpunt gescoord. Uiteindelijk heeft Feyenoord gewonnen met 5-2. Er waren 37.825 mensen in het publiek. Helaas heeft de ontwerper van De Kuip de opening niet kunnen meemaken. Leendert van der Vlugt overleed in het jaar 1936.

De tweede wedstrijd was tussen Nederland en België en alweer won Nederland, maar dit keer 1-0. Degene die in het doel scoorde was heel toevallig ook Leen Vente.

Kubuswoningen

De Kubuswoningen in Rotterdam zijn te vinden in Overblaak, vlakbij de Oude Haven. De bouw van de woningen zijn in 1982 begonnen en in 1984 waren de woningen gereed voor bewoners. Het ontwerp is van Piet Blom en is een variant van de Helmondse kubuswoningen in een wat grotere maatraster.


Elke woning stelt een boom voor en daarom heeft het gebouwencomplex de naam “Blaakse Bos” gekregen. Het idee van Piet Blom was een soort van een dorpje in de grote stad. Onder de woningen zijn bedrijfjes, winkeltjes, school en een speelruimte voor de kinderen. Ook is het wandelgebied vrij van verkeer en daarom is het een veilige omgeving. 


Markthal

De markthal van Rotterdam is een winkelgebouw met een binnenmarkt 228 appartementen. De markthal heeft 4.600 vierkante meters aan winkelruimte, 1.600 vierkante meters voor horeca en er is ook een parkeergarage waar meer dan 1.000 auto’s erin passen. 

De bouw van de markthal was begonnen in oktober 2009. De bouw van de markthal was klaar in oktober 2014. Op 1 oktober 2014 was de opening van de markthal. Koningin Máxima had de markthal mogen openen. 


De markthal is ontworpen door een architectenbureau. Het architectenbureau heet MVRDV. Winy Maas is de hoofdarchitect van de markthal. De buitenkant van de markthal zijn grijze natuurstenen en het gebouw heeft een vorm net als een hoefijzer. De markthal is aan de binnenkant bekleed met een kunstwerk met grote groenten, fruit, bloemen, granen, insecten en vissen. Dit kunstwerk is van Arno Coenen en Iris Roskam.