Tenerife, een schitterend eiland

Helaas wonen wij in de Benelux. Wij hebben geen geluk met het weer. Het regent veel, het is koud, en er is weinig zon. Zelfs in de zomer zijn er weken dat het continu bewolkt is. Wat de situatie nog erger maakt, in de landen om ons heen is het niet veel beter. Natuurlijk kun je naar landen als Spanje of Portugal. Hele mooie landen, maar geen tropisch paradijs zoals Mauritius of Curaçao.

Wanneer je naar dit soort landen op vakantie wilt, dan ben je heel veel geld kwijt. Dat komt voor een groot deel omdat de vliegtickets erg duur zijn. Gelukkig is er een oplossing: de Canarische Eilanden. Deze liggen in de buurt van de Noord-Afrikaanse kust. Het is dus redelijk dichtbij waardoor de kosten een stuk lager zijn. Tegelijkertijd kun je wel genieten van deze prachtige eilanden. Het wordt hier eigenlijk nooit lager dan 20 graden!

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het ligt op 400 kilometer afstand van de Marokkaanse kust. Het is een van de 13 eilanden. Het is maar 4.5 uur vliegen vanaf Schiphol. Het is een schitterende plaats om op vakantie te gaan. Hier kun je lezen wat voor bezienswaardigheden en activiteiten op die eiland zijn.

Veelzijdig eiland

Wat erg bijzonder is aan Tenerife: de diverse natuur. Het noorden is heel groen, veel groener dan het zuiden. Er is zelfs tropisch regenwoud aanwezig. In het zuiden zijn er heel veel badplaatsen. Hier vind je de meeste vakantiegangers. Je kunt dus een hele afwisselende vakantie hebben op dit eiland.

Zee en strand

Er zijn heel veel heerlijke stranden op dit eiland. De stranden lopen niet snel af, waardoor je een aardig eind in de zee kan lopen. Dit is erg kindvriendelijk. Er zijn ook zwarte stranden te vinden, heel bijzonder. Dit komt natuurlijk omdat Tenerife een vulkanisch eiland is.

Prachtige sterren

Tenerife is een van de beste plekken op aarde om naar de sterren te kijken. Vooral in Teide Nationaal Park heb je een heel mooi uitzicht.

De dierentuin Loro Parque

Deze dierentuin is al twee keer uitgeroepen tot de beste dierentuin ter wereld. Zeker een bezoekje waard dus. Wat vooral leuk is om hier te bekijken zijn de diverse shows. Je hebt shows met orka’s maar ook met zeeleeuwen, dolfijnen en zelfs met papegaaien!

De piraten van de Mascavallei

Er zijn een aantal bergdorpjes net voorbij Santiago del Teide. Deze staan bekend als Masca. Deze dorpjes liggen een stuk boven de zeespiegel, 600 meter. Vroeger woonden er piraten hier. Ze konden namelijk goed uitkijken over de baai, vijandige schepen werden al in een vroeg stadium gespot. Hoewel er tegenwoordig geen piraten meer wonen, is er nog wel een museum dat je aan deze tijd herinnerd. Ook zijn er leuke souvenirwinkeltjes.

El Teide

In Tenerife kun je de Teide berg vinden, dit is een vulkaantop. Hierdoor heeft de omgeving een uniek uiterlijk. Je ziet namelijk overal vulkanen en kraters, alsmede gefossiliseerde lava. Natuurlijk heb je vanaf de top ook een prachtig uitzicht over het eiland.

Het is mogelijk om naar de top te klimmen. Dit is echter wel een zware tocht, hier moet je dus wel redelijk fit voor zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk om met een kabelbaan naar boven te gaan. Voor 40 euro kun je al een ticket kopen! Zeker het overwegen waard dus, want het kan zomaar het ‘hoogtepunt’ van je vakantie worden.

San Cristóbal da La Laguna

Dit stadje is zeker ook het bezoeken waard. Het is de eerste stad die gesticht werd op de Canarische eilanden. Het is een heel bijzonder stadje, en het staat daarom ook op de UNESCO werelderfgoed lijst.

Omdat het zo’n oud stadje is, heeft het een hele unieke sfeer. Het staat namelijk vol met prachtige oude gebouwtjes. Er is een hele duidelijke koloniale architectuur. Verder is het lekker rustig, er mogen namelijk geen auto’s in het centrum komen.

Welke gebouwen moet je zeker een keer bekijken? De neoklassieke kathedraal is fantastisch. Verder zijn er talloze kerken en kloosters. Ook de paleizen van Salazar en Nava zijn het bezoeken waard.

Walvissen en dolfijnen spotten

Rondom Tenerife leven talloze dolfijnen en walvissen, 27 soorten! Sommige zijn gedurende het hele jaar te zien, andere alleen in bepaalde maanden van het jaar. Voor de zeldzamere soorten zoals de orka of de potvis heb je ook een grote dosis geluk nodig. Deze dieren zijn namelijk moeilijk te vinden en vrij zeldzaam.

Vooral in maart en juni heb je grote kans om een dolfijn of een walvis te zien. Echter, ook in de rest van het jaar kun je ze gemakkelijk vinden.

Vooral in het zuidwesten zijn er veel van deze dieren. Het kanaal tussen Tenerife en La Gomera is erg geschikt voor het spotten van walvissen en dieren. Je kunt het best een tour nemen vanaf Los Gigantes.

Natuurlijk kunnen de touroperators nooit garanderen dat je een walvis of een dolfijn ziet. Alhoewel de kans wel groot is. Ze hebben hier gelukkig een oplossing voor gevonden. Wanneer je geen van deze beesten ziet, mag je de volgende keer gewoon gratis mee!

Vissen in Tenerife

Je kunt niet alleen waterdieren spotten, je kunt ze ook vangen! Het gaat hierbij natuurlijk niet om walvissen, je kunt moeilijk met je hengel een potvis van 9 meter binnenslepen. Er zijn echter ook een heleboel vissen rondom Tenerife. Er worden allerlei boottochten georganiseerd waarbij er ook gevist wordt. Je kunt voor 70 euro al meegaan, dit is zeker het geld waard!

Welke vissoorten komen het meeste voor in de zee rondom Tenerife? De blauwe marlijn is een veelvoorkomende vissoort, alhoewel het niet heel makkelijk is om er één te vangen. Ze bevinden zich in diep water, onder de 500 meterlijn. Je moet dus een stuk varen met je boot om bij deze gebieden te komen.

De witte marlijn komt echter ook veel voor, deze vis begeeft zich ook in ondieper water van 100 meter of meer. Je kunt deze vis, net als de blauwe variant, het beste vangen van juni tot oktober. 

In de winter en herfst zijn er ook genoeg vissen die je kunt vangen. De Amberjack is bijvoorbeeld het makkelijkst te vangen in de periode van november tot januari. Wanneer je deze vis binnen wilt halen, is het verstandig om gebruik te maken van levend aas. Inktvis is bijvoorbeeld een goed idee.

Ook wanneer je een tandbaars wilt vangen, kun je het beste levend aas gebruiken. De beste techniek is om te slepen of te driften.