Toeristisch bezoek Varosha

Varosha was vroeger een van de populairste toeristische plekjes in Cyprus. Het is een wijk in Famagusta en de plaats neemt dus deel uit van Famagusta. Er stonden luxehotels, hagelwitte stranden, een zeer blauwe zee en  supersterren kwam er naar toe om vakantie te vieren en het was er erg toeristisch. 

Geschiedenis Varosha

Vroeger zo’n veertig jaar geleden was de stad een toeristische trekpleister. Hagelwitte stranden de mooie blauwe zee en luxe hotels. Ook was Varosha zeer bekend onder de jongeren, je kon er goed uitgaan en er waren genoeg winkels om te winkelen. Het eiland Cyprus in twee gedeelten verdeeld. De Turkse kant en de Griekse kant. In 1974 was er een inval door de Turken in de toeristische badplaats. Toeristen en inwoners sloegen op de vlucht. Inwoners dachten dat zij snel weer terug konden naar hun huis of hotel maar dit was niet het geval. veertig jaar later zit de stad nog steeds op slot en mag er niemand in de stad komen. De stad wordt bewaakt door Turkse soldaten. Varosha heeft ook wel de bijnaam ‘spookstad’. Na bijna vijftig jaar opende de Turkse Cyprioten weer de stad voor bezoekers en kon je de stad bekijken. In 2021 is de Turkse regering in overleg gegaan om de stad weer bewoonbaar te maken, maar de VN vindt dit geen goed idee, omdat het conflict tussen de Turken en de Grieken nog niet over is. Ze zijn al bijna anderhalf jaar aan het praten om een oplossing te zoeken voor het conflict. 

Varosha bezoeken

Varosha maakt deel uit van de stad Famagusta. Famagusta is nog wel open en gewoon bewoonbaar, Famagusta is ook een toeristische trekpleister voor de toeristen. Als je in de stad bent is het zeker waard om rond Varosha te rijden. Je kan om de stad heen rijden en een klein gedeelte van de verlaten stad zien. Zo zie je bijvoorbeeld een verlaten kerk, verlaten huizen en een verlaten tankstation. Varosha is sinds 2020 weer open voor bezoekers en bezoekers kunnen de stad bezoeken en zelf een kijkje nemen hoe de stad er nu uitziet. Eigenlijk zijn alle gebouwen wel vervallen en is het een grote ruïne. Als de stad weer bewoonbaar gemaakt moet worden, moeten eigenlijk alle huizen en gebouwen en hotels opnieuw gebouwd moeten worden. Bij de opening van Varosha kwamen veel Turkse Cyprioten naar de stad toe, sommige met Turkse vlag. Oude mensen wilde weer terug gaan naar hun oude ouderlijke huis maar zagen dat het helemaal vervallen was en een grote ruïne. Er is nog steeds een conflict bezig tussen Griekenland en Turkije. Het noorden van het land wordt bezet door de Turken en er zijn overal grensposten en bewakingen van militairen. Het zuiden is bezet door de Grieken. Tussen het noorden en het Zuiden zit er een grens waar je paspoort moet laten zien om naar het noorden of naar het zuiden te gaan. Ook Nicosia de hoofdstad is een verdeelde stad met een Turks en een Grieks gedeelte. Dus voor nu is de stad Varosha alleen nog maar te bezoeken maar nog niet bewoonbaar.